Regał do spiżarni – sprzęt przydatny w każdym domu

Daniel

Każda zapobiegliwa osoba dysponuje w swym domu miejscem, w którym przechowuje zapasy żywności. Najczęściej jest to wyodrębniona spiżarnia. Pomieszczenie to nie jest zwykle zbyt obszerne, jednak jego odpowiednie umeblowanie pozwala na umieszczenie w nim wszystkiego, co może okazać się niezbędne do przygotowania posiłków – od produktów sypkich, takich jak mąka i cukier, po własne przetwory z owoców i warzyw. Decydując się na konkretny regał do spiżarni należy więc zadbać o to, by pozwolił on na zmagazynowanie tych produktów, a przy tym zajął niewiele miejsca. Jakimi jeszcze kryteriami należy kierować się przy jego wyborze?

Jak dobrać odpowiedni regał do spiżarni np. do magazynu?

Warto przede wszystkim postarać się o regał do spiżarni, który będzie dostosowany zarówno do wymiarów i kształtu tego pomieszczenia, jak i potrzeb osób, które mają z niego korzystać. Przykładowo zastosowanie wysokich regałów w sytuacji, gdy jeden z użytkowników jest stosunkowo niskiego wzrostu, nie jest najlepszym pomysłem, podobnie jak ustawienie szerokich i głębokich mebli z tej grupy asortymentowej w pomieszczeniu o niewielkich rozmiarach – utrudnią one korzystanie z niego lub nawet swobodne poruszanie się po nim.

Regał do spiżarni musi być również odporny na niesprzyjające warunki. We wnętrzach tego typu często panuje niska temperatura, a niekiedy również wysoka wilgotność. Warto więc stawiać na produkty o wysokiej wytrzymałości na te czynniki. Pozwoli to na dłuższą ich eksploatację, a przez to – na uzyskanie znaczących oszczędności.

Regały do spiżarni – najważniejsze typy

Jako że regały do spiżarni cieszą się niesłabnącą popularnością, producenci umeblowania stworzyli całą gamę różnorodnych produktów tego typu. Wśród nich można wyodrębnić kilka podstawowych grup. Najczęściej wyróżnia się:

– Regały do spiżarni z metalu, plastiku i drewna. Produkty drewniane są uznawane za najbardziej tradycyjne. Obecnie jednak coraz większa jest rola wyrobów z metalu i plastiku – są one znacznie odporniejsze na działanie niekorzystnych warunków, a przez to bardziej trwałe. Na rynku można te z znaleźć rozwiązania pośrednie, o konstrukcji wykonanej z różnych surowców.

– Regały, dostosowane do różnorodnych obciążeń. Osoby, które planują przechowywanie w spiżarni przedmiotów o wysokim ciężarze, powinny zwrócić uwagę na ten parametr.

– Regały narożne i przystosowane do ustawienia wzdłuż ściany.

Wybierając regał do spiżarni warto również zwrócić uwagę na jego głębokość. Produkty o dużej wartości tego parametru zapewnią więcej miejsca do przechowywania artykułów spożywczych. Trzeba też jednak zaznaczyć, że konstrukcja taka może utrudniać skorzystanie z nich – przy dużym zapełnieniu półki sięgnięcie w dalsze jej zakamarki może nie być łatwe.